Miten naisten hiusnauhoista ja otsanauhoista tuli välttämättömiä?

Kiitos Miuccia Pradan, naisten hiuspanta ja headband ovat jälleen osa naisten tyylirepertuaaria. Tässä Mon Petit Bandeau tutkii sen comebackia ja jäljittää trendin edelläkävijöiden polkua.

Päähineitä, headbändejä tai niiden tiettyjä versioita on käytetty vuosisatojen ajan. Mesopotamiassa miehet ja naiset käyttivät otsanauhoja pitääkseen hiuksensa takana. Antiikin kreikkalaisessa sivilisaatiossa mestariurheilijoille ja runoilijoille annettiin päähineeksi laakeriseppeleet, jotka istuivat takaraivoon.

Hiusinauhasta ja hiuspantasta tuli modernissa länsimaissa muotiasuste 1920-luvulla, kun flappersit alkoivat pukeutua ekstravagantteihin, höyhenpeitteisiin tyyleihin. Jopa muotisuunnittelija Coco Chanel oli naisten hiuspannan vankkumaton fani, samoin kuin Hollywood-tähdet koko elokuvateollisuuden kultakauden ajan.

1980-luvulla ne saivat suosiota ”päähine”-versioina ja 1990-luvulla kehittyivät päähineiksi, joissa on pehmustetut tyylivaihtoehdot. Hillary Clinton rakasti niitä tuolloin, ja Pippa Middleton on nykyään niiden fani. Myös Cambridgen herttuatar käyttää trendiä
säännöllisesti.

Prada lanseeraa hiuspanta- ja otsanauhan äänekkään paluun

Hiuspanta- ja otsanauhan äänekkään paluun aikuisen naisen tyylirepertuaariin saamme kiittää Miuccia Prada eikä nostalgialle lapsuuteemme tuudittaneiden satujen perään.
Haute-couture -talon kevät-kesän 2019 show oli todellinen spektaakkeli, joka oli vastoin kaikkea sitä, mitä meille oli annettu nähdä tällä kaudella.

Mikäli muut suunnittelijat kääntyivät unisex-pukuihin, sotilasviittauksiin tai kotitekoisiin virkkauksiin, Prada juhlisti babydoll-mekkoja ja syöksyviä kaula-aukkoja, joissa oli jotain, mitä harvoin näkee nykyaikaisilla luksusluokan catwalkeilla: dekoltee. Kaiken kukkuraksi Pradan naisen kesäasuun kuului joko hiuspanta tai hiuspanta. Eikä mikä tahansa pääpanta, vaan surrealistinen, ylisuuri silkkisatiinista valmistettu pääpanta. Mallit astelivat catwalkille ylisuurissa otsanauhoissa, joissa oli erilaisia printtejä ja värejä. Osa oli jopa päällystetty helmillä tai nastoilla koristelluilla koristeilla.

Suunnittelija itse, joka täytti 70 vuotta tämän vuoden toukokuussa, on ollut Pradan rennon älyllisyyden ruumiillistuma siitä lähtien, kun Prada lanseerasi valmisvaatemallistonsa vuonna 1989.

” Feministinä 1970-luvulla voitte kuvitella, miten sopimatonta oli puhua muodista. Mutta rakastin sitä niin paljon, että tein sen.
Yritän olla työssäni mahdollisimman poliittisesti korrekti, mutta en ilmeisellä tavalla, koska mielestäni muodin käyttämisen politiikkaan on oltava hienovaraista.”
Sanoi Miuccia vuonna 2018.

Hienovarainen – niille, jotka ovat omaksuneet uuden kauden ylisuuren otsanauhan tai otsapannan tyylin – ei ehkä ole ensimmäinen sana, joka tulee mieleen, mutta oletetun sakariinisen ulkokuoren alla on kumouksellinen viesti.

Nämä otsanauhat näyttävät rohkeilta ja kuninkaallisilta, kaukana lapsuuden vastineistaan. Ne lisäävät lisäkorkeutta ilman korkokenkiä, ja niiden rohkeassa sävyssä on jotain uskomattoman kuninkaallista.

Löydä kuvissa muusat, jotka olivat hiuspanta

Audrey Hepburm yllään rusettipanta hiuksissaan

Audrey Hepburm yllään rusettipanta hiuksissaan, 1958

Grace Kelly päässään hiuspanta

Grace Kelly päässään hiuspanta, 1955

Catherine Deneuve vuonna 1962 hiuspanta päässään

Catherine Deneuve päässään rusetti naisen hiuspanta, 1962

Claudia Cardinale hiuspanta päässään

Claudia Cardinale kankaisen hiuspanta päässään, 1960

Eva Marie Saintin käyttämä hiuspanta vuonna 1960

Eva-Marie Saint urheilussaan sievässä hiuspanta, 1960

Dionne Warwickin käyttämä hiuspanta vuonna 1964

Dionne Warwickilla hiuspanta, 1964

samettihiusinauha, jota Alicia Silverstone käytti Clueless-elokuvassa

Alicia Silverstone samettihiusinauhassa elokuvassa Clueless, 1995

Lady Diana tehostamassa kampaustaan mustalla hiusnauhalla vuonna 1997

Prinsessa Diana mustassa hiusnauhassa, 1997

Muccia Prada hiuspannalla hiuksissaan vuonna 2015

Muccia Prada hiuspannalla, 2015

Pehmustettu musta samettipäähine, jota Cambridgen herttuatar käytti vuonna 2018

Catherine Middleton sporting an oversized padded velvet headband, 2018

Alexa Chung yllään pehmustettu satiinipäähine vuonna 2019

Alexa Chung punaisella silkkisatiinipehmustetulla päähineellä, 2019

Jos pidit tästä artikkelista, suosittelemme tutustumaan sivuumme kiehtovasta päänauhan historiasta vuosisatojen saatossa :

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *